...ca să parafrazez titlul unei celebre cărți dar și un film. Că suntem cetățeni de mâna a II-a bla, bla bla. Dar chiar Suntem cetățeni de mâna a II-a. Fără supărare ! Să nu uităm că "cetățeni noștri" le-au mâncat lebedele austriecilor este numai un exemplu.
În anii 1990, a apărut o știre că mai mulți romi din România ar fi mâncat lebedele aflate pe un lac de Viena.
În 2003, povestea a fost reluată de tabloidul The Sun sub titlul "Friptură de lebădă: Imigranţi care fură păsările Reginei pentru grătar".
Autorul articolului adăuga: "Braconieri fără milă din taberele de refugiaţi pentru est-europeni ademenesc păsările regale britanice protejate de lege în capcane şi apoi le prăjesc la grătar, arată un raport oficial al Poliţiei Metropolitane".
Apoi, ziarul continuă: "Poliţia a tăbărât peste o bandă de imigranţi şi i-a prins cu mâinile pline de sânge în timp ce se pregăteau să gătească două lebede regale. Imigranţii tocmai prăjeau o raţă, în Parcul Beckton, din estul Londrei, dar cele două lebede au fost găsite ascunse într-o pungă, pregătite să fie făcute friptură. Descoperirea de săptămâna trecută confirmă temerile potrivit cărora imigranţii halesc cu regularitate păsările Reginei".
Povestea cu lebedele anilor 90 mâncate la Viena e un fake news promovat de The Sun, a scris sociologul Gelu Duminică.
"După o anchetă realizată de către Comisia naționala de etică și deontologie din UK (PCC), The Sun a fost obligată să aducă o dezmințire.
Chiar daca articolul original a fost publicat pe prima pagină, dezmințirea a fost publicată, cu litere mici, în pagina 41...
Fake news-ul în cauză a fost confirmat și de autoritățile austriece (chiar si de ambasadorul Austriei la București, care a ieșit, la un flashmob, să danseze cu tinerii romi "Dansul Lebedelor" și să împartă trecătorilor copane de pui făcute la grătar).
Nimic nu a contat, și mitul urban rezistă și acum", a scris Gelu Duminică ".
Că știrea cu lebedele este falsă sau nu dar i s-a dus buhul. Ce știe omul de rând și de la ei și de la noi ? Zvonul a rămas. Asta este doar una din părerile pe care o au străinii despre noi. Și nu numai de la lebede, dar și de la cerșetori și alte clase sociale de la noi ajunse la ei ni se trage. Dar și de la noi înșine Numai dacă citești presa românească: este plină de corupție, luare și dare de mită și tot tacâmul specific românilor noștri. Atunci de ce să ne mirăm ? Dacă noi am uitat ei n-au uitat. Ăia mari, Germania și Franța (sora noastră mai mare - zicem noi, dar francezii au altă impresie), îi pun pe alții mai mici, ca să nu se compromită diplomatic ei, să se opună și gata! refuzul. Și mai adaug că în statisticile Uniunii Europene suntem totdeauna pe ultimul loc când e vorba de lucruri bune, cot la cot cu bulgarii, "popor frate și pretin" - cum zicea un Împușcat, când noi înaintea lor, când ei înaintea noastră, cu schimbul, să nu se supere nimeni. Cu miniștrii care au plagiat sau sunt trimiși în justiție pentru corupție ce părere facem noi partenerilor din UE? Bună ! desigur. Și apoi un număr de 30 de milioane de persoane, cât însumam noi și bulgarii la un loc, ar atârna sensibil în balanța Uniunii chiar dacă aceasta are peste 400 milioane de persoane. De pildă Croația nu are nici 4 milioane de locuitori.
Și să nu uităm că olandezii s-au opus și aderării noastre la UE pe vremea când Băsescu era președinte. Acesta spunea atunci: "...să boicotăm și noi importul de flori din Țara Lalelelor". Leul nostru românesc își trage originea din talerul olandez:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Leu_rom%C3%A2nesc
Dar asta nu mai contează acum și, probabil, că nu a contat niciodată. Și fiindcă tot vin Sărbătorile de iarnă Schengen ne urează: La ANU' și La Mulți Ani !