marți, 17 martie 2020

Despre COVID-19


 Da ! "Avem si noi COVID-19 -ul nostru românesc", adica avem si in România destule cazuri de covid 9 ca ieri s-a decretat "Stare de urgenta" in Romania noastra. Nu mai tin minte  cand s-a mai intimplat ultima data, la   cutremur sau la inundatiile pe care le-a patit Romania in decursul anilor trecuti, nu mai tin minte, dar acum este hotarata. Clar ! Ca gripa sezoniera e mai periculoasa, decat corona virusul  deocamdata nu vorbeste nimeni ca nu-i la moda ! Este bine sa fim in pas cu moda, ca este si vorba "Nu alergati dupa moda ca revine" !

Măcinici sau mucenici ?




 De cand ma stiu de eu am auzit in familia mea, cunoscuti etc. ca la preparatul ca niste covrigei care se mananca fierti cu zahar, miez de nuca si scortisoara (multa scortisoare - asa imi plac mie) s-a zis "macinici". Numai taica-miu le zicea si le zice "mucenici". La radio am auzit "mucenici" in sus "mucenici" in jos. Ma zgaria pe urechi si am dat fuga le internet respectiv la "Dex"

"11 definiții pentru măcinic



Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
măcinic2, ~ă smf vz mucenic
măcinic1 sm [At: REV. CRIT. III, 159 / Pl~ici / E: măcina] (Reg) Persoană venită la moară pentru măcinat. corectată
măciníc, V. mucenic.
mocenic, ~ă smf vz mucenic2
mocinic, ~ă smf vz mucenic2
mucenic1 sm [At: MARIAN, S. R. II, 161 / V: (regmăce~, măcin~ / Pl~ici / E: cf rs dal мучник] (Pop; lpl) Un fel de covrigel preparat din aluat copt sau fiert, cu nuci și cu zahăr sau miere, care se mănâncă în ziua de 9 martie Si: (reg), bradoș, brăduleț, brânduș, sfințișor.
muceníc m. (sîrb. mučenik, rus. múčenik, vsl. mončenikŭ, d. monka, muncă. V. muncă). Mártir al credințeĭ creștineștĭ. Colac făcut la sărbătoarea celor 40 de mucenicĭ (9 Martie), numit și sfințișor (Mold.) și bradóș (Olt.). – În Munt. măcinic, (după bg. mŭčenik). Fem. mucenică și (vechĭ, d. sîrb. mucenica, rus. múcenicamuceniță. Cp. cu ucenică.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.
măciníc, măciníci, s.m. (reg.) om venit la moară să macine.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice
Măcinic v. Moise Măcinic.
măciníc s. m. v. mucenic.
Moise Măcinic (sec. 18), sfânt mărturisitor, preot în Sibiel din „mărginimea Sibiului”, hirotonit în Buc. de mitropolitul Neofit în 1746. Ridicându-se împotriva unirii cu Roma, a fost întemnițat la Sibiu 17 luni și eliberat cu condiția de a nu mai sluji ca preot. În 1752, a făcut parte, împreună cu Nicolae Oprea din Săliște, din delegația care a prezentat împărătesei Maria Tereza o plângere a credincioșilor ortodocși din sudul Transilvaniei, cerându-se drepturi pentru Bis. ortodoxă, pentru care au fost aruncați în închisoarea de la Kufstein, unde a și murit. A fost canonizat împreună cu preotul Ioan de la Galeș în iunie 1992 și sărbătoriți la 21 octombrie. "

 Deci m-am linistit. E corect a expresia in ambele cazuri. Dar eu tot "măcinici" o sa le zic !

Schengen un "loc prea îndepărtat"

   .. .ca să parafrazez titlul unei celebre cărți dar și un film. Că suntem cetățeni de mâna a II-a bla, bla  bla. Dar chiar  Suntem cetățe...