sâmbătă, 9 iulie 2022

Cardul de sprijin pentru Români

 

  Am primuit și eu cardul de Sprijin pentru România că de! am pensie de până în 15 bulioane. Bun, pomană mă rog, dar cum calul de dar nu se caută la dinți” l-am acceptat ca atare. Arată ca în imagine alăturată:

 


 

  Nu vreau să intru în polemică, dar ce mi-a atras anția imediat a fost denumirea companiei care se ocupă de mateializarea pe card a acestui ajutor: EDENRED.





 

 Am dat fuga la  DEX  și sensurile pentru eden mi s-au dezvăluit (eu am dat o listă scurtată pe blog):

16 definiții pentru eden

din care 

 

 

 

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EDÉN s. n. (În Biblie) Rai, paradis. ♦ Fig. Loc foarte frumos, foarte plăcut, încântător. – Din fr. éden.

 

 

edén sn [At: BIBLIA (1688), ap. TDRG / V: (înv) ~dém / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: fr éden1 (Liv) Paradis. 2 (Fig) Loc încântător. 3 (Fig) Fericire supremă.

 

 

EDÉN s. n. (Livr.) Rai, paradis. ♦ Fig. Loc foarte frumos, foarte plăcut, încântător. – Din fr. éden.

 

 

EDÉN s. n. (În concepția mistică; livresc) Rai. Lucea edenul tînăr sub aurora nouă. TOMA, C. V. 111. ◊ Fig. Ne transportă în lumea... formelor ideale, în edenul culorilor, strălucirilor. DEMETRESCU, O. 181. ♦ Fig. Loc plăcut, încîntător, în care viața este foarte ușoară și plăcută. Unde ziua-i albă, noaptea înstelată, Și-aerul bea dulce roua după crin. O, eden al lumii! fața ta curată Cu atît ne-ncîntă, cu cît te privim. BOLINTINEANU, O. 99.

 

 

EDÉN s.n. (Liv.) Rai, paradis. ♦ (Fig.) Loc foarte frumos, foarte plăcut, încântător. [Pl. (rar) -nuri. / cf. fr. éden, ebr. eden – câmpie].

 

 

(lista am scurtat-o eu)

 

   Deci eden îneamnă paradis, rai și red se treaduce prin  roșu. Adicătelea Paradisul roșu. Nu știu ce impresie face la  alții această asociație cu roșu, dar mie îmi aminteșe de “Vremurile luminoase când sub conducerea preaîțeleaptă a partidului comunist... etc, etc, etc…” roșu fiind culoarea partidului comunist. Îmi creează un sentiment de mare scârbă, foarte mare scârbă când mă gândesc la anii aceia "luminoși". Ca o paranteză, în anii ’90 l-am văzu la televizor pa Tudor Mohora care debita: “Comunismul a fost bun, dar nu a fost bine aplicat”. Dar să revenim...cancerul comunist a cuprins tot globul și l-au suportat toate rasele indiferent de culoarea pielii sau cultură. Nicăieri nu a mers! Cineva care a fost în China în anii ’83 îmi spunea: “Ce comuniști, sînt mai capitaliști decât capitaliștii !”. Deci  Mohora prin afirmația sa aplică cu succes una dintre Legile lui Murphy: Când faptele contravin teorie renunțăm la fapte”.

 

 

 


Schengen un "loc prea îndepărtat"

   .. .ca să parafrazez titlul unei celebre cărți dar și un film. Că suntem cetățeni de mâna a II-a bla, bla  bla. Dar chiar  Suntem cetățe...